HISTORIA

NJË PASION QË ZGJAT PËR MË SHUMË SE 70 VJET

FILLIMI

Cooperativa Fornaciai Laterizi e Komunës së Correggio u krijua më 25 qershor 1945, kur shumë punëtorë murator ishin pa punë.
Rreth tridhjetë prej tyre vendosën të merrnin me qira furrën e vëllezërve Giovannetti, e cila ishte joaktive prej disa vitesh, dhe të kërkonin pajisjet e para dhe furnizimet e qymyrit për të filluar prodhimin.
Mbi të gjitha, blihen karroca dore, lopata dhe shata, pasi argjila nxirret dhe punohet me dorë: për këtë arsye përdoret një kredi bankare prej një milion lireta, e cila është miratuar nga industrialisti Arrigo Cagarella dhe garantuar nga 700,000 tulla të papërpunuara të prodhuara.

E PARA
PRODHIMI

Në dhjetor të vitit 1945 u vendos që të ndizet zjarri për herë të parë, edhe nëse nuk ishte stina e duhur, për të pasur produkte për të shitur për të paguar punëtorët dhe kreditorët. Një furnizim fillestar prej 300,000 tullash i bëhet CCPL vetëm me koston e prodhimit (4,80 lireta për tullë) për të gjeneruar likuiditet. Kooperativa, megjithë vështirësitë e vazhdueshme financiare, rriti vazhdimisht prodhimin dhe në vitin 1948 kishte tashmë 52 anëtarë. Një vit më pas u realizua elektrifikimi i furrës, ndërsa më parë çdo makinë drejtohej nga motorë me djegie të brendshme. Ky është një hap themelor që lejon adoptimin e teknologjive më të mira në sektor në vitet në vijim. Në vitin 1960, përdorimi i metanit si lëndë djegëse gatimi për të zëvendësuar qymyrin përfaqësonte një avantazh të madh ekonomik dhe mjedisor. Gjithashtu në vitin 1960 furra dhe zona ngjitur, e marrë më parë me qira, u ble nga kooperativa. Blerja përbën bazën për të bërë investime të mëdha që nuk ishin të arsyeshme të bëheshin më parë, në toka dhe prona me qira. Në të njëjtin vit mbaroi natyra sezonale e punës dhe puna u krye gjatë gjithë vitit falë përdorimit të tharëseve të shumta. Që nga ai moment filloi një rinisje e vërtetë e furrës dhe investimet ndoqën njëra-tjetrën.
Në vitin 1968 u vendos furra e parë e tunelit, duke i dhënë edhe më shumë shtysë prodhimit të fasadës së ekspozuar, produkt për të cilin kooperativa tashmë gëzonte një reputacion të mirë në treg. Është një tjetër përparim kyç që e lejon atë të bëhet një nga kantieret kryesore të tullave në rajon. Në vitin 1975 u hap një furrë e dytë tuneli, së bashku me ndërtimin e një fabrike moderne për nxjerrjen e argjilës dhe një tharëse veçanërisht të përshtatshme për një produkt të ekspozuar më mirë. Në vitin 1972, presidenti i ri Arnaldo Oliva udhëhoqi kooperativën për t’u bashkuar me kooperativa të tjera të rëndësishme në zonë për të arritur në themelimin e Unicoop di Correggio. Kjo nismë mbështetet nga shumica dërrmuese e anëtarëve të cilët kanë treguar gjithmonë një lidhje të madhe me kooperativën.

Punëtorët kanë fituar, përveç një vetëdije të lartë politike, edhe një nivel të lartë profesionalizmi. Pjesëmarrja e anëtarëve në jetën ekonomike, shoqërore dhe politike të kooperativës ishte aq e lartë sa që kjo kompani mund të fliste vërtet për “vetëmenaxhimin e punëtorëve”. Në vitet e para, për të mbajtur gjallë kompaninë, punëtor-partnerët duhet të bëjnë sakrifica të konsiderueshme për sa i përket orëve të punës falas dhe vonesës në pagesën e pagave. Më pas, paga e sindikatës paguhet rregullisht dhe në vitet e fundit anëtarëve u është ofruar trajtim financiar dhe rregullator mbi mesataren e sektorit.
Në vitet 1960, një fond i brendshëm i përbashkët funksiononte gjithashtu për të integruar mirëqenien ende të kufizuar, përfitimet reciproke dhe të sigurimeve shoqërore që shteti u jepte punonjësve.

LA LIND
FURRA FOSDONDO

Në kohën e bashkimit kishte 70 punonjës dhe bilanci i kooperativës ishte shumë i mirë. Unieco Soc. Coop lindi nga bashkimi i Unicoop i Correggio dhe Ircoop i Reggio Emilia në 1985. Në vitin 2012 Unieco transferoi njësinë e biznesit “Fornace di Fosdondo” te filiali Terremilia Srl. Më 24 qershor 2016, Fornace di Fosdondo u krijua si një kompani kooperative e cila bleu 100% të aksioneve të Terremilia Srl dhe mori degën e biznesit nga UNIECO SC. Kështu, 20 anëtarët e rinj vazhdojnë një traditë mbi 70 vjeçare.