TEZE DIELLI

ZGJIDHJE PËR ARKITEKTURË

TEZE DIELLI

E bukur, plot ngjyra, rezistente, tradicionalisht novatore.
Është sistemi i ri dhe revolucionar i ekspozuar brise soleil.

Një produkt i aftë për të rritur vlerën tradicionale arkitekturore dhe estetike të tullave të ekspozuara dhe modularitetin e sistemeve të mbrojtjes nga dielli.
Është montuar “e thatë” në një strukturë metalike, totalisht e padukshme.

Xhelozia mes funksionit dhe dekorimit

Xhelozia është një element arkitektonik që ka origjinë mjaft të lashtë. Edhe pse tingëllon italisht, emri me të cilin e njohim na vjen nga Spanja, një vend që është prekur nga ndikimi arab në fusha të ndryshme të kulturës. Gjatë shekujve, xhelozia ka gjetur përdorim të gjerë në ndërtimet tradicionale në të gjithë pellgun e Mesdheut, veçanërisht në versionin e saj me tulla të gatuara.

Një mur xhalezi përbëhet nga elementë modularë të vendosur sipas një dërrase me elementë të ngurtë dhe zbrazëti , i cili lejon që drita të filtrohet, mbron rrezet e diellit dhe garanton ajrosjen e mjediseve të brendshme. E përdorur gjithmonë në ndërtesat bujqësore në pjesën më të madhe të gadishullit, në vitet 1970 dhe 1980 xhelozia u përdor gjerësisht edhe në qytetet tona, të cilat po zgjeroheshin me shpejtësi në atë kohë, veçanërisht në ndërtesat e banimit të njohura. Ishte e lirë dhe e thjeshtë për t’u marrë, më së shumti duke montuar të njëjtat tulla të përdorura për muret e forta në një mënyrë tjetër; i jepte dritë shkallëve, ndante ballkonet dhe ajroste papafingo dhe bodrumet. Krahas gjithë kësaj, xhelozia përmbushte edhe një funksion dekorativ , i cili sot duket se është arsyeja e vërtetë e përdorimit afatgjatë të saj.

Si Fornace di Fosdondo ne kemi krijuar disa pjesë të veçanta të destinuara për mure ndarëse. Ky element është aq ngushtë i lidhur me tulla të ekspozuar, saqë, në kombinim me të, ne pyetemi periodikisht: këto janë pjesë bërë sipas masës, të prodhuara me nxjerrje nga të njëjtat përzierje që përdorim për tulla të shpuara. Duke qenë se nuk janë elementë mbajtës, lejohet një farë lirie në studimin e formave dhe trashësive të këtyre elementeve, të cilat zhvillohen nëpërmjet krijimit të një ose më shumë prototipeve.

ZGJIDHJE PËR ARKITEKTURË